Najbardziej popularne zastosowania olejku cytrynowego

Olejek cytrynowy powstaje na skutek tłoczenia na zimno skórki cytrynowej. Ten naturalny produkt posiada właściwości antyseptyczne, niszczy drobnoustroje występujące na skórze, błonach śluzowych oraz bytujące w zakażonych ranach. Olejek cytrynowy posiada długie spektrum działania i należy do olejków lotnych. Jeśli chcesz poznać jego zastosowanie to zapraszamy do lektury.

Najczęstsze zastosowanie dla olejku cytrynowego

Jak wspomniano we wstępie olejek cytrynowy wykazuje działanie antyseptyczne polegające na niszczeniu wszystkie organizmów drobnoustrojowych. Dlatego też często stosowany jest do:

  • dezynfekcji pomieszczeń

Aby osiągnąć taki efekt wystarczy zastosować olejek cytrynowy jako olejek eteryczny lub dodać kilka kropel produktu do wody, a następnie rozpylić. W związku z powyższym mieszaniny na bazie olejku cytrynowego wykorzystuje się w salach szpitalnych oraz gabinetach kosmetycznych. Również w domu można zastosować to połączenie np. do mycia podłogi lub blatów kuchennych.

  • odkażanie jamy ustnej oraz gardła

Oleje cytrynowy z powodzeniem można zastosować w zapaleniach jamy ustnej oraz gardła o podłożu bakteryjnym. Aby łagodzić stany zapalne, należy dodać do 50 ml ciepłej wody około 3-5 kropli olejku, a następnie powstałą mieszaniną przepłukać jamę ustną.

  • łagodzenie objawów ukąszeń owadów

W tym celu zaleca się aplikację olejku cytrynowego bezpośrednio na miejsce ugryzienia lub użądlenia przez owada. Działanie produktu przyniesie ulgę oraz złagodzi nieprzyjemny świąd.

  • wzmacnianie odpowiedzi immunologicznej organizmu

Przebywanie w pomieszczaniach aromatyzowanych przy użyciu olejku cytrynowego zwiększa odporność naszego organizmu. Wykazano, że takie  zastosowanie chroni przed infekcjami zarówno grypowymi jak i chorobami dróg oddechowych.

  • ogólna poprawa samopoczucia psychicznego

Olejek posiada delikatny zapach cytryny, który nie tylko pobudza ale również poprawia naszą koncentrację. Warto pamiętać o tym, że aromaterapia bardzo często stosuje olejek cytrynowy w celu złagodzenia emocji oraz eliminacji uczucia przygnębienie. Jest on również pomocny w łagodzeniu stanów lękowych oraz w walce z depresją.

  • pielęgnacja skóry

Olejek cytrynowy wykazujący właściwości antyseptyczne szczególnie polecany jest osobom borykającym się z tłustą i trądzikową cerą. W początkowy etapie stosowanie może on wywoływać lekkie zaczerwienienie skóry twarzy. Efekt ten mija jednak po krótkim czasie.

Regularne stosowanie olejku cytrynowego powoduje także redukcję widoczności przebarwień skórnych oraz reguluje produkcję sebum.